joulukuu 2010

  • Papit ja sisällissota 1918

    Olen ollut pitkään kiinnostunut kirkon roolista erilaisissa yhteiskunnallisissa konflikteissa. En siksi, että voisin mollata tuota instituuttia, joka silloin tällöin näyttää unohtavan omat eettiset lähtökohtansa. Olen aina sitonut kristinuskon opetukset moraalilangalla kiinteäksi mytyksi. Tuon paketin purkaminen pitäisi olla mahdotonta, jos ohjenuorana on Uusi testamentti ja Jeesuksen opetukset. Silloin kun tuo mahdoton muuttuu todeksi, herää minun kiinnostukseni.…

  • Kansakoulumuistoja

    1950-luvun lopulla Suomessa oli noin 6000 kansakoulua. Sen enempää niitä ei ole ollut sitä ennen tai sen jälkeen. Keskimäärin yksi löytyi alueelta, joka oli kanttiinsa kahdeksan kilometriä. Nuo viehättävät, hyvinkin moni-ilmeiset rakennukset, toimivat siihen aikaan opinahjoina noin 600 000 oppilaalle. Tuosta tilanteesta olemme luistelleet taaksepäin. En tarkoita opetusta vaan koulurakennuksia, joiden intiimi ja elämänmakuinen tunnelma, on…

  • Kovat piipussa

    Ensimmäinen maata kiertävä satelliitti eli ”tekokuu”, kuten siihen aikaan sanottiin, laukaistiin radalleen lokakuun neljäntenä päivänä vuonna 1957. Sputnik oli tietysti sensaatio ja Suomessakin tähyiltiin innokkaasti taivaalla vaeltavaa valopistettä. Moni ikäluokastani muistaa nähneensä Sputnikin omin silmin ja kuulunpa itsekin tuohon etuoikeutettujen joukkoon. Aika usein on niin, että asiat ja ilmiöt eivät olekaan ihan sitä, miltä päällisin…

  • Elmeri

    En tiennytkään, että 596 grammaa painava kissanpentu voi vaikuttaa minuun tällä tavoin: Olen valmis ryömimään lattialla ja asettumaan, mitä oudoimpiin asentoihin, vaikka ylösnousu on ponnistelujen  takana. Heittelen typerää kangashiirtä ja kuljettelen narunpätkää perässäni. Sopertelen sille sanoja, joita yritän yleensä välttää. Vaikka yrittäisin unohtaa tuon pehmeän karvakerän, niin kannan sitä kuitenkin koko ajan mukanani. Kovasti varjelemani miehisyys…

  • BP-1227 tuuliajolla

    Vuoden 1970 alkupuolella Englannin laivasto harjoitteli virallisen tiedon mukaan Apollo avaruusaluksen komentokapselin mallin, ”boilerplaten” paikantamista ja noukkimista Pohjamerellä. Paksusta galvanoidusta teräksestä tehty harjoittelukapseli oli tarkoin lentävän esikuvansa kokoinen, näköinen ja painoinen, mutta ei sisältänyt kuitenkaan samaa tekniikkaa. Harjoitus saattoi liittyä pahoihin vaikeuksiin joutuneen Apollo 13 kuulennon paluuseen maan ilmakehään. Jotain meni kuitenkin nololla tavalla vikaan…

  • Luna 16

    Kuumoduli Eagle laskeutui Amstrongin ohjaamana Rauhallisuuden mereen heinäkuussa 1969.  Viimeinen reissu tuolle taivaankappaleelle tehtiin vajaa kolme ja puoli vuotta myöhemmin. Kukaan ei enää muista, ketkä olivat mukana Apollo 17 lennolla, sillä matkoihin oli jo totuttu ja ne eivät herättäneet enää kovinkaan paljon suuren yleisön mielenkiintoa. Sosialistinen Neuvostoliitto oli haastettu ja se kilpailu oli voitettu hyvällä…

  • Sääastrologi Ahti Rantanen ja syksyn ennuste

    Aiemmin käsittelin tässä blogissa (löytyy elokuun kohdalta) orimattilaisen sääastrologi Ahti Rantasen kevään ja kesän ennusteita. Loppupäätelmäni oli, että ne eivät napsahtaneet aivan kohdalleen. Kiinnostuin aiheesta kuitenkin sen verran, että kehittelin oman ennustejärjestelmän. Se perustuu naapurin avaran puutarhan halki kulkevan kissan valitsemaan reittiin, kun se tallustelee iltaisin kotiin päivittäisiltä retkiltään. Tontin perällä on vanha kaivo, lampi…

  • Missä on Ressu?

    Toukokuun 18. päivänä vuonna 1969 NASA käynnisti miehitetyn kuuhun laskeutumisen kenraaliharjoituksen, kun Apollo 10 lento starttasi Kennedy Space Centeristä. Yli sata metriä korkean Saturnus V kantoraketin kärjessä, Charlie Browniksi ristityssä komentomoduulissa, lojuivat lennon kolme astronauttia: Komentaja Thomas Stafford, kuumoduulin pilotti Eugene Cernan ja komentomoduulista huolehtiva kokenut konkari John Young. Viiden F-1 rakettimoottorin sinkoamana rohkeat lentäjät…