BP-1227 tuuliajolla

Vuoden 1970 alkupuolella Englannin laivasto harjoitteli virallisen tiedon mukaan Apollo avaruusaluksen komentokapselin mallin, ”boilerplaten” paikantamista ja noukkimista Pohjamerellä. Paksusta galvanoidusta teräksestä tehty harjoittelukapseli oli tarkoin lentävän esikuvansa kokoinen, näköinen ja painoinen, mutta ei sisältänyt kuitenkaan samaa tekniikkaa. Harjoitus saattoi liittyä pahoihin vaikeuksiin joutuneen Apollo 13 kuulennon paluuseen maan ilmakehään. Jotain meni kuitenkin nololla tavalla vikaan ja laivasto onnistui hukkaamaan BP-1227 tunnuksella merkityn näköismallin löytämättä sitä koskaan. Näin tapahtui ainakin harvojen ja niukkasanaisten saatavilla olevien virallisten asiakirjojen mukaan, joissa selitykseksi annetaan yllättäen noussut sumu. Onneksi kyseessä oli vain harjoitus, sillä oikean miehitetyn avaruusaluksen hukkaaminen valtamerelle olisi ollut kohtalon ivaa hengenvaarallisesta avaruuslennosta selviytyneille astronauteille. Saattaahan tietysti olla, että NASA oli varautunut sellaiseenkin vastoinkäymiseen ja varustanut avaruusaluksensa onkivehkeillä ja purkillisella lieroja siltä varalta, että ajelehtiminen venyisi päivien tai viikkojen mittaiseksi.

Tapahtumalla ei sinänsä olisi ollut suurta merkitystä, mutta tarina sai yllättävää jatkoa, kun syyskuussa v.1970 USA:n rannikkovartioston jäänmurtaja USCGC Southwind sai käskyn purjehtia Muurmanskin satamaan. Sen tehtävänä oli noutaa rautaesiripun toiselle puolelle loikannut karkulainen takaisin kotimaahan. Asiakirjoista käy ilmi, että unkarilainen kalastustroolari oli löytänyt mielenkiintoisen, NASA:n teksteillä varustetun kartion ajelehtimassa Biskajanlahdella ja toimittanut sen tietysti Neuvostoliittoon tutkittavaksi. Kapineessa ei tiettävästi ollut mitään sellaista tekniikkaa, josta olisi ollut hyötyä itäiselle suurvallalle. Siksi oli hiukan erikoista, että keskellä kylmää sotaa Neuvostoliitto päätti luovuttaa kapselin takaisin USA:lle, varsinkin kun USA oli todennut virallisesti, että BP-1227 oli uponnut Atlantin pohjaan.
Tapahtumista kiinnostuneet amatööritutkijat ottivat yhteyttä merivirtauksiin perehtyneisiin asiantuntijoihin saadakseen tietää tarkemmin, kuinka BP-1227 oli onnistunut ajelehtimaan Pohjanmereltä Ranskan edustalle Biskajanlahdelle. Tutkijoiden mukaan se ei kuitenkaan ollut todennäköistä, ellei hukkaamispaikka ollut paljon pohjoisempana. Pommittamalla eri maiden virastoja ja lähetystöjä saatiinkin uusia tietoja, jotka olivat ristiriidassa aikaisempien kanssa. Hukkaamispaikka olisikin ollut jossain Azorien saariryhmän tienoilla, jolloin merivirrat olisivat voineet hyvinkin kuljettaa kapselin löytöpaikalle. Asialle omistautuneet harrastajat jatkoivat kuitenkin sinnikkäästi historiatietojen penkomista ja toivat päivänvaloon uuden, yllättävän tulkinnan. Venäläisten lähteiden mukaan kapselin olikin hukannut USA:n laivasto harjoitellessaan Biskajanlahdella huhtikuussa 1970. Samaan aikaan ja samalla merialueella joutui Neuvostoliiton ydinsukellusvene K-8 vaikeuksiin ja lopulta upposi. Teoria esittää, että saatuaan tiedon K-8:n vaikeuksista koko laivasto-osasto sai määräyksen höyrytä heti onnettomuuspaikalle. Mahdollisesti osaston tarkoituksena oli kaapata hylätty sukellusvene ja siksi se olisi kiireessä jättänyt harjoituskapselin ajelehtimaan ilman valvontaa. Paikalle osunut neuvostroolari, jossa todennäköisesti oli niin paljon vakoiluelektroniikkaa että pyyntivälineille ei ollut edes tilaa, onki harjoituskapselin kannelleen. Olkoon tuo villi teoria totta tai ei, mutta mielenkiintoinen sivujuonne on avaruuden valloituksen historiassa tämäkin.
BP-1227:n seikkailu ei kuitenkaan päättynyt vielä silloinkaan, kun se palautettiin Yhdysvaltojen Avaruushallinnolle. Nasa nimittäin lainasi sen Mighicaniin, Grand Rapids nimiseen kaupunkiin. Laina-ajaksi sovittiin tasan sata vuotta. Kapseli kököttää kaupunginmuseon edustalla toimien aikakapselina, joka on täytetty paikallisen High Schoolin oppilaiden keräämillä muistoesineillä. Erikoisen idean taustalla on se, että Apollo 1 astronautti Roger B. Chaffee on kotoisin tuosta kaupungista.
Mikäpäs siinä, BP-1227 ei koskaan päässyt avaruuteen, mutta sai aikoinaan kuljeksia laajasti maailman merillä ja tutustua molempiin suurvaltoihin. Nyt se nauttii rauhallisesta eläkevirasta museon portinvartijana. Huonomminkin olisi voinut käydä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *