Missä on Ressu?


Toukokuun 18. päivänä vuonna 1969 NASA käynnisti miehitetyn kuuhun laskeutumisen kenraaliharjoituksen, kun Apollo 10 lento starttasi Kennedy Space Centeristä. Yli sata metriä korkean Saturnus V kantoraketin kärjessä, Charlie Browniksi ristityssä komentomoduulissa, lojuivat lennon kolme astronauttia: Komentaja Thomas Stafford, kuumoduulin pilotti Eugene Cernan ja komentomoduulista huolehtiva kokenut konkari John Young. Viiden F-1 rakettimoottorin sinkoamana rohkeat lentäjät olivat kahden ja puolen minuutin kuluttua noin 60km korkeudella. Saturnus V raketti ei ollut kovinkaan taloudellinen kulkupeli, sillä tuossa vaiheessa oli ajoainetta kulunut jo kaksi miljoonaa kiloa. Janoiset moottorit antoivat kuitenkin hyvän kyydin, sillä tuossa vaiheessa nopeutta oli jo hulppeat 8600km/t. Myöhemmin saavutettiin vieläkin rikkomatta oleva miehitetyn kulkuneuvon nopeusennätys 39897km/t.
Lento sujui ongelmitta ja toukokuun 21. päivänä Charlie Brown (Jaska Jokunen) ja kuumoduuli Snoopy (Ressu) olivat kuuta kiertävällä radalla. Lennon kaksi tärkeintä tehtävää olivat kuun pinnan tarkka kuvaaminen tulevaa laskeutumista varten ja laskeutumismoduulin testaaminen. Komentomoduulista irrotettu Ressu kävi lähimmillään 15km korkeudella kuun pinnasta ja monien perusteellisten testien jälkeen NASA:n insinöörit saattoivat helpottuneina todeta, että kuun pinnalle laskeutumiseen suunniteltu tekniikka toimi niin kuin pitikin.
Ressua ei kuitenkaan oltu varustettu lopullista laskeutumista varten, eikä sitä voitu tietenkään tuoda takaisin maahan. Aikaisemmilla testilennoilla olleet laskeutumismoduulit oli tuhottu antamalla niiden syöksyä maan ilmakehään ja Apollo 10 jälkeen ne rysäytettiin päin kuun kamaraa. Ressun kohdalla toimittiin jostain syystä toisin: Sen rakettimoottorin annettiin käydä niin pitkään kun ajoainetta riitti. Ehkäpä NASA halusi vain testata moottorin luotettavuutta, mutta toimenpiteen seurauksena Ressu sai potkun, joka sinkosi sen pois kuuta kiertävältä radalta. Maailma jännitti tulossa olevaa kuun valloitusta ja huhut Neuvostoliiton jo lähtöalustalla olevasta kuuraketista valtasivat median kaikkialla. Ressun kohtalo ei ollut minkäänmoinen uutisaihe ja miksipä olisi ollutkaan?
Tapahtumasta on nyt aikaa yli 40 vuotta. Viimeisestä kuumatkastakin on miltei yhtä kauan, eivätkä kaikki usko että siellä olisi koskaan edes käytykään. Museoista löytyvät kuumoduulit ovat tietysti suurenmoisia aarteita, mutta ne eivät ole koskaan lentäneet oikeasti. Yksi poikkeus kuitenkin on: Ressu, joka sydämettömästi jätettiin oman onnensa nojaan, jatkaa edelleen yksinäistä ja kylmää matkaansa jossakin aurinkoa kiertävällä radalla. Kukaan ei tiedä sen sijaintia edes suunnilleen, sillä vaikka aluksen lähtönopeus ja suunta onkin kirjattu johonkin avaruushallinnon tietokantaan, on liian monta muuttuvaa tekijää jotka tekevät mahdottomaksi sen liikkeiden laskemisen. Varmaa on ainoastaan se, että käytyään kauemmillaan maan radan vastakkaisella puolella, tuo avaruuden kulkuri piipahtaa silloin tällöin kotiplaneettansa lähellä. Parhaallakaan nykytekniikalla sitä ei voida havaita ja siksi esitänkin hartaan pyynnön tuleville sukupolville: Pelastakaa Ressu ja tuokaa se takaisin kotiin!


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *