Kategoria: Yleinen

  • Pyöräilyhistoriaa 2 – vannehameesta pussihousuihin

    1880-luvulla ilmestyi ns. turvapyörä, joka muistutti melko paljon nykyistä fillaria. Se oli samalla ensimmäinen pyörämalli, jonka naiset kokivat omakseen. Tuolla kaksipyöräisellä oli myös melkoinen vaikutus naisten vapautumiselle. Se alkoi 1800-luvun lopulla, kun sääty-yhteiskunta alkoi murentua. Yhdysvalloissa, Britanniassa ja manner-Euroopassa uudistusmieliset feministit tekivät polkupyörästä muuttuvien arvojen ja vastarinnan symbolin. Pyöräily tarjosi naisille uudenlaista vapautta ja itsenäisyyttä, kun…

  • Kirjasto – elämysten kirpputori

    Kirjastotoiminta alkoi Riihimäellä vuonna 1884, kun Rautatien kouluun perustettiin noin 100 kirjaa käsittävä kirjasto. Sen jälkeen se on muuttanut muutaman kerran ja nykyinen kaupunginkirjasto aloitti toimintansa 1986. En muista missä iässä sain kirjastokortin, mutta se oli varmaan yksi elämäni hienoimmista hetkistä. Muistan vieläkin leimauskoneen rusahtavan äänen, kun virkailija paukautti sillä kirjan takakannen selkämyksestä löytyvälle kortille eräpäivän.…

  • Levykansitaiteesta

    Vinyylilevyt tulivat markkinoille 1940-luvun loppupuolella ja samalla syntyi levykansitaide. LP-levyjen edeltäjät, savikiekot, oli pakattu ruskeaan voimapaperiin, joten visuaalinen muutos oli melkoinen. Vuonna 1980-luvulla ilmestyi CD-levy markkinoille ja kansikuvalle jäi jatkossa huomattavasti vähemmän tilaa. Nykyään kuunnellaan musiikkia lähinnä suoratoistopalvelujen kautta. Kansikuvia voidaan katsella tietokoneen tai tabletin näytön kokoisena eli tavallaan palataan kuvakoossa takaisin vinyylikauteen. Ehkä tämä…

  • Klassista kuuntelemassa – Erik Tawaststjernan ”kaverina”

    Olen käynyt silloin tällöin Finlandia-talossa klassisen musiikin konsertissa. Yleensä niistä ei ole jäänyt muuta mieleen, kuin musiikki, josta on pitänyt tai sitten ei. Toki arkkitehtuurin harrastajana tuo Töölönlahden rannalle rakennettu musiikin temppeli on uljas näky, kun sen siluetin erottaa junan ikkunasta ennen asemalle saapumista. Se on todella kaunis ja sopusuhtainen rakennus. Vaikka funkkis ei ole…

  • Samassa kassajonossa runoilija Pentti Saarikosken kanssa

    Muutama päivä sitten Hesarissa oli kirjoitus ”Pyhän juomarin legenda”, joka käsitteli Pentti Saarikosken runoutta. Artikkelin kirjoittaja antautui nuoruudessaan Saarikoski-kultille. Nyt myöhemmin, lukiessaan Saarikosken runoja, hänelle ei puhu enää suuri profeetta, vaan alkoholismin kurittama runoilija, jonka lyriikka ei olekaan niin loistokasta, miltä se tuntui nuorempana. Nyt Saarikoski näyttäytyi hänelle lyyrikkona, jonka sekoilut estivät häntä toteuttamasta kirjallista…

  • Piano & Pianomusiikki

    Pianon ääniala on laajempi kuin minkään muun vakiosoittimen. Ei siis ihme, että se siitä on tullut sähkökitaran ohella suosikkisoittimeni. Näiden selkään huohottaa jazzin keskeinen soitin eli saksofoni. Toki kukaan ei soita klassista musiikkia, eikä jazziakaan perinteisellä pianolla vaan flyygelillä. Kyllä suuret jazz-suuruudet, vaikkapa Thelonious Monk, Art Tatum ja Oscar Peterson, paukuttelivat esiintyessään flyygelin koskettimia, eivätkä…

  • Pyöräilyhistoriaa 1 – draisiini

    Pyörän historia täytti muutama vuotta sitten kaksisataa vuotta. Se oli varmaan tapahtuma, joka jäi huomioimatta lähes kaikilta. Se olisi ansainnut toki enemmän palstatilaa, sillä kyseessä on yksi 1800-luvun hienoimmista keksinnöistä höyrykoneen rinnalla. Outoa on vain se, että miksi potkupyörää ei keksitty jo huomattavasti aiemmin, sillä tekniset valmiudet siihen on ollut niin kauan, kun on osattu…

  • Pariisi & Montmartre

    Olen käynyt Pariisissa kolme kertaa ja se on ehdottomasti liian vähän. Pariisi on paikka, johon ei vain kyllästy. Tuo Ranskan pääkaupunki on ehkä maailman feminiinisin kaupunki. Se on täysin vastakkainen toiselle metropolille eli Lontoolle, joka on vastavuoroisesti hyvin maskuliininen, suorastaan germaaninen. Pariisi yllätti minut jo ensimmäisellä kerralla. Kun astuin metroon, niin siellä oli monella kirja…

  • Skotlanti

    Skotlannissa täytyy olla jotain tosi kiehtovaa, kun se on valikoitunut yhdeksi mielenkiintoisimmista alueista, johon haluaisin tutustua. Irlanti on se toinen, mutta siitä lisää joku toinen kerta. Voi olla, että erityinen rakkaussuhde Britannian saaren pohjoisosan maisemiin alkoi Mel Gibsonin Braveheart -elokuvasta, jossa Skotlanti taisteli itsenäisyytensä puolesta 1300-luvulla. Elokuva sai muhkeat viisi Oscaria, josta ohjaaja kuin ohjaaja…

  • Oodi pyöräilylle

    Pyöräilyn tärkein sana on kadenssi. Termi voi olla monellekin lukijalle outo, joten avitan. Se tarkoittaa kammen kierroksia minuutissa. Kun suuntasin ensimmäisille pyöräilylenkeille, niin minua evästettiin, että kadenssi on oltava vähintään 80 kierrosta minuutissa. Sehän tuntui aivan mahdottomalta lukemalta; sekunnissa siis yli kierros. Epäilin, että en saa koskaan suonikohjujen täplittämiä koipiani tuohon vauhtiin. Epäilykseni oli turhaa,…