Sähköpolkupyörä – yli sata vuotta historiaa

Ensimmäinen konkreettinen kokemus sähkökäyttöisestä polkupyörästä tapahtui muutama vuosi sitten. Olin tuona päivänä maastopyörälenkkini viimeisessä mäessä, jolla on melkoisesti pituutta. Pinnistelin sitä ylös pohkeet valittaen, kunnes havaitsin, että joku ajaa takanani. Seuraava huomio oli, kun tuo joku pujahti ohitseni yllättävän kevyesti polkien. Jos kyseessä olisi ollut muutama kymmenen vuotta minua nuorempi kammenpyörittäjä, niin toki olisin tuon nöyryytyksen hyväksynyt ilman mutinoita. Satulan päällä ei ollut kuitenkaan jäntevä nuorukainen, vaan jo ikääntynyt naishenkilö, jonka ilmiasussa ei ollut todellakaan mitään urheilullista. Painoakin taisi olla sen verran, että ainakaan liikunta ei ollut häirinnyt ylimääräisten rasvasolujen elämää. Mutta näin hän vain polkaisi ohitseni selkä suorana ja etäisyyttä takalokasuojaan alkoi syntyä yllättävän sutjakkaasti. Sitten tuli pelastus. Se tuli pienestä vikinästä, joka tuli pyörän sähkömoottorista. En tiedä millaista vikinää ensimmäiset sähköfillarit pitivät, mutta sen aikaisilla akulla ei ainakaan tehty kovinkaan pitkiä reissuja.

Lähes kaikella on tarkka syntymäpäivä, myös sähköpolkupyörällä. Amerikkalaiselle keksijä Ogden Boltonille myönnettiin ensimmäisen akkukäyttöisen polkupyörän patentti joulukuun viimeisenä päivänä vuonna 1895. Siinä oli takapyörässä napamoottori, jolle virtaa antoi 10 voltin akku.

Noin kaksi vuotta myöhemmin patentti luovutettiin sähköpyörälle, jossa oli tuplamoottori ja se oli sijoitettu keskiöön. Akku oli saanut myös reippaasti lisää kokoa ja samalla myös painoa.

Ensimmäinen sähköpyörä ja sen keksijä

Tästä listasta puuttuu enää tandemi, joka ilmestyi katukuvaan vuonna 1897.  Siinä oli tehokas 750 watin moottori ja se kiidätti pelottomia fillaristeja jopa yli kuudenkympin nopeudella. Nykyisten sähköavusteisten pyörien moottoriavustus päättyy, kun nopeus ylittyy 25 km tunnissa.

Toki tämänkin jälkeen tapahtui sähköpyörien parissa paljon kehitystä, mutta nuo mainitsemani etapit taisivat olla ne tärkeimmät. Akkutyyppi on toki vaihtunut matkan varrella alun lyijyakusta nykyisiin litiumpohjaisiin ja näin ajomatkaa on tullut reilusti lisää. Ensimmäiset vaijerivälitteiset vaihteet ilmestyivät toisen maailmansodan aattona. Tästä meni vielä kymmenkunta vuotta ja pyöräilijät saivat nauttia jo nykyisenkaltaisesta vaihteistosta. Sen kehitti Campagnolo ja vuosi oli 1949. Loppu onkin lähinnä jo sitä kuuluisaa hifistelyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *