iPad ja sähköinen kirja


Applen iPad julkaistiin vuonna 2010 tammikuussa. Myyntiin se tuli USA:n markkinoille huhtikuussa ja puoli vuotta myöhemmin meille. Samaan aikaan Steve Job esitteli jo seuraavan version. Tätä viimeisintä päivitysversiota sai kaupasta tämän vuoden maaliskuussa eri mantereilta lähes samaan aikaan ja niitä arvioidaan myytävän vuoden loppuun mennessä 30 miljoona kappaletta. Se on hyvin laitteelta, jota on hieman hankala pitää kädessä ja sen käyttö vaatii tökkimistä sormella tai pda-kynällä. Mutta täytyy siinä jotain olla, kun itsekin jäin pienen vastaanhangoittelun jälkeen koukkuun. Muuten joutuisin myöntämään, että arvostelukykyni on pettänyt pahasti. Silloin kun iPad tuli markkinoille, niin olin vahvasti sitä mieltä, että Steve Jobsin toteutuneelta visiolta puuttuu funktio. Se on tuote, jolle ei ole varsinaista tarvetta, vaan tuo tarve luodaan. Eli taisin puhua silloin tehokkaasta mielikuvamarkkinoinnista. Mutta nyt se on varastanut lahoavasta elämästäni jo lukemattomia tunteja. Vietän sen parissa jo yhtä paljon aikaa kuin liikunnan, oikeastaan enemmänkin. iPadille on tehty jo kymmeniä tuhansia sovelluksia. Valintaa siis on ja iso osa jopa ilmaisia. Ohjelmien asentaminen on luvattoman helppoa ja poistaminen vielä helpompaa. Niiden ja nettisurffailun lisäksi se on myös mitä mainioin lukualusta. Tämä tulee parhaiten esille ongelmallisissa PDF -tiedostoissa, joiden tekstiä ei voi skaalata, vaan on tyytyminen tuohon ”kiinni poltettuun” sivunäkymään. Kirjoitus jää yleensä liian pieneksi Kindlen ruudulla. Toki sitä voi zoomata alueittain isommaksi, mutta se tekee lukemisesta hyvin hankalaa. iPadin suurempi paneeli on oiva apu tähän ongelmaan. Myönnän toki, että Kindlen sähköisellä musteella toteutettu näyttö on miellyttävämpi silmille. Samoin se toimii myös kirkkaassa päivänvalossa, missä iPadin näyttö muuttuu lähes lukukelvottomaksi. Olen omistanut Kindlen jo puolisen vuotta, joten e-kirjojen parissa on tullut vietettyä muutama tuokio. Mutta mistä kannattaa ostaa luettavaa tälle Applen viimeisimmälle ihmeelle? Yritän vastata tässä tekstissäni tähän kysymykseen. Jätän kotimaiset kirjat väliin, sillä ainakaan hinta ei houkuttele hankkimaan niitä. Mutta näin alkuun hieman yleistä tietoa eri formaateista ja niiden suojauksista.

Tavallisimmat e-kirjojen formaatit ovat PDF, ePub ja Mobi. iPad tukee kahta ensimmäistä. Kaikki olisi paljon paremmin, jos nämä tiedostomuodot eivät sisältäisi DRM-suojausta. Tilannetta hankaloittaa vielä se, että osa isoista kirjakaupoista käyttää omaa versiota tuosta Adoben kehittämästä sovelluksesta. Tosin he myös jakavat omaa lukuohjelmaa iPadille, joka helpottaa ostetun tiedoston siirtoa sille. Tunnetuimpia näistä ovat Amazon ja Barnes & Noble, Kobo ja Ebookers.com. Suurin osa kirjakaupoista (ja myös kirjastot) käyttävät tuota Adoben DRM–versiota. Tämä tarkoittaa sitä, että PC:lle on asennettava ensin Adobe Digital Edition-sovellus ja avattava samalla Adoben tietokantaan oma tili.  Tietokone, johon tuo ohjelma on asennettu, on myös synkattava tämän ohjelman kaveriksi, muuten kirjoissa olevien suojauksien purku ei onnistu. Laiteraja on kuusi, niin kuin Amazonillakin. Tämän ohjelman tallennuskansiosta kirjat ovat tarvittaessa siirrettävissä taulutietokoneelle iTunesin, Dropboxin tai sähköpostin kautta. Tosin iPadin oma iBooks-lukualusta ei tunnista niitä, eikä moni muukaan sovellus. Kovasti kehuttu Stanza kuuluu myös tähän joukkoon. Joten seuraavaksi on mentävä App Storeen ja ladattava sieltä BlueFire Reader-lukuohjelma. Ikävä kyllä, se ei sisällä sanakirjaa. Sovellus vaatii myös kirjautumisen Adoben tunnuksilla, jotta se suostuu näyttämään ostetun kirjan. Tämä on se melko yleinen kaava sähköisten kirjakauppojen kanssa. Monimutkaista on, se myönnettäköön. Mutta käydäänpä muutama yleisin ja tunnetuin kauppa lävitse ja miten niiden kanssa on toimittava, jotta saa ruudulle luettavaa.

Suuri on kaunista

Aloitetaan iPadin omasta kirjakaupasta, joka löytyy App Storesta. Apple käyttää kirjoissaan omaa FairPlay DRM -suojausta, joten sieltä ostetut kirjat eivät avaudu laillisesti kuin iBooksissa. Tosin tuokin suojaus on jo purettu, joten ne ovat pienen kikkailun jälkeen luettavissa myös muilla lukualustoilla. Tämä iBooks-lukuohjelma on jo valmiiksi asennettuna, kun avaat ensimmäisen kerran oman taulutietokoneesi. Sovellus mahdollistaa myös suoran pääsyn Applen kirjakauppaan, jonka valikoima ei ole vielä toistaiseksi kovinkaan suuri. Myöskään hintataso ei ainakaan aiemmin houkutellut. Siinä suhteessa on kuluttajan kannalta tullut parannusta, samoin valikoimassa, joka kasvaa melkoisella vauhdilla. Ostaminen on tehty todella helpoksi, joka osaltaan saattaa koukuttaa niitä e-kirjojen hankkijoita, jotka kokevat ostamisen muista kaupoista liian monimutkaiseksi. Itse surffaan kuitenkin mielelläni muualle.

Suurin ja kaunein kirjakauppa on tällä hetkellä Amazon. Sen tekee kauniiksi valtava valikoima (tällä hetkellä yli miljoona nimikettä), luotettavasti toimivat sivut ja edulliset hinnat. Pieni ryppy tulee kuitenkin itsekkyydestä. Amazon käyttää omaa DRM-suojausta. Se ei aukea kuin Kindlellä tai jollain muulla lukulaitteella, johon on asennettu kyseinen sovellus. Tosin tämäkin suojaus on poistettavissa ja Amazonista ostetut kirjat ovat luettavissa sen jälkeen kaikissa mobi-yhteensopivissa lukulaitteissa tai ohjelmissa. iPadin lisäksi Kindlen –sovelluksen saa muiden Applen tuotteiden lisäksi (paitsi iPod) myös Androidin softalla varustettuihin puhelimiin ja kanadalaiseen BlackBerry-mobiililaitteeseen. Omaan tiliin voi synkronoida kuusi eri laitetta. Kirjat ovat aina noukittavissa laitteelle yhä uudelleen ilman rajoitusta. Amazonin lukuohjelmiin sisältyvät myös laajat ja ilmaiset englanti-englanti-sanakirjat (UK ja US). Itse suosin Kindleä lukualustana, koska sanan merkityksen selvittäminen vaatii vain yhden kosketuksen ja sanakirjan vaihtaminen käy kätevästi. Myös ePub-formaatin lukeminen onnistuu Kindlen kautta. Kindlehän ei tunnista sitä, mutta se on muunnettavissa Calibrella mobi-tiedostoksi, jota Kindle käyttää kuorrutettuna omalla suojauksella. Käännös on niin hieno, että se ei aiheuta virheitä alkuperäiseen tekstiin. Pieni miinus Kindlen sovelluksessa iPadille on fontti, jota ei voi muuttaa toiseksi, nin kuin useimmissa vastaavissa ohjelmissa. Sähköisen kirjan ostaminen Amazonista on myös helppoa. Suora oston Apple on sulkenut pois, mutta iPadin oman selaimen kautta se käy sutjakkaasti. Ostotapahtuman jälkeen lähetät tuotteesi omalta sivultasi sille laitteelle, jonka olet rekisteröinyt tilillesi; vaikkapa kaikille kuudelle. Jos haluat tutustua kirjaan hieman tarkemmin ennen sen ostamista, niin sekin onnistuu. Tämä mahdollisuus sisältyy usean kirjakaupan palveluvalikoimaan. Parhaimmllaan kirjasta voi lukea jopa reilut sata sivua, ennen kuin näytepätkä loppuu. Amazon on monessa mielessä ykkösvaihtoehtoni ja taitaa olla monen muunkin. Ainoa moite tulee hieman sekavista sivuista, joihin on yritetty mahduttaa turhankin paljon linkkejä. Niitä ei voi todellakaan pitää kovin kuluttajaystävällisinä.

Tiukka kilpailija Amazonille on jo vuonna 1873 perustettu Barnes & Noble. Se on ykkösketju USA:ssa ja heillä on kirjakauppoja tällä hetkellä yli 1300. Tämän jättiläisen nettisivut ovat hyvät ja hinnoittelu mukavan maltillista. Valikoima taitaa olla myös Amazonin luokkaa. Heillä on myös ikioma DRM-suojaus, jonka avaaminen vaatii oman Nook-lukulaitteen tai vastaavan sovelluksen, joka löytyy myös iPadille. Valitettavasti sitä ei löydy suomen iTunes Storen valikoimasta. Itse sain asennettua sen, kun avasin toisen Apple–tilin jenkkipalvelimelta. Eli hyvin ohjeistettuna sain ujutettua tuon kovasti kehutun Nook–readerin taulutietokoneelleni. Se tarjoaa lukijalle myös sellaista fonttivaihtoehtoa kuin Amasis, jonka soisin löytyvän muistakin ohjelmista. Se on miellyttävä silmälle ja helppolukuinen. Ohje tuon toisen iTunes -tilin avaamiseen löytyy Applen sivulta, joten siinä ei pitäisi olla mitään laitonta. Ainoa miinus tuossa mainiossa kaupassa on se, että sen kirjoja ei saa siirrettyä rapakon taakse tekijänoikeusrajoituksista johtuen. Parannusta tähän on tulossa ensi vuoden puolella. Barnes & Noble on myös lisännyt tuotteeseensa hiljakkoin myös mainion Lend Me–palvelun. Tämä mahdollistaa kirjan lainaamisen ystävälle kahdeksi viikoksi, mikäli hänellä on Nook-lukulaite tai vastaava sovellus. Ja mikä parasta se palautuu laina-ajan jälkeen takaisin omaan kirjastoosi. Kaikki kirjat eivät ole kuitenkaan tuon palvelun piirissä.

Kolmas suosikkikaupoistani löytyy osoitteesta: Kobobooks.com. Sivut ovat hyvin selkeät ja informatiiviset. Tämä kirjakauppa tarjoaa myös iPadille oman lukuohjelman, joka sisältää samalla myös sen tärkeän sanakirjan. Ohjelman sisältä ei voi tehdä suoria ostoksia kirjakaupasta, joten tuo tilausosio täytyy suorittaa perinteisesti selaimen kautta. Kobo–reader kuitenkin lataa palvelimelta ne teokset automaattisesti omaan kirjastoonsa, jotka olet siirtänyt kaupan ”My Library”–sivulle. Tämä sama ominaisuus on muissakin kirjakauppojen omissa lukuohjelmissa.  Kobo mahdollisti aiemmin kirjojen oston suoraan oman readerin kautta, mutta uusi Applen päivitys karsi sen toiminnan pois. Tai se poistettiin Applen toimesta, koska se nähtiin kilpailijana omalle iBookstorelle. Peli on kovaa, kun pitäisi suojella omaa kirjamyyntiä ja haalia sille lisää asiakkaita. Mutta Kobo on kehitellyt myös uutta tuon harmillisen menetyksen tilalle. Viimeisin päivitys toi mukanaan sosiaalisen lukutapahtuman. Kirjaa lukiessasi näet samalla kuinka moni muu on saman teoksen ääressä. Viestien lähettäminen onnistuu myös, joten voit kertoa heti tuoreeltaan vaikka omia mielipiteitä lukemastasi kirjasta. Kobon kirjakaupasta on myös ladattavissa yli miljoonaa ilmaista kirjaa.

Jos näiden kolmen lisäksi pitäisi mainita muitakin, niin niistä ensimmäinen voisi olla vaikka BooksOnBoard. He mainostavat itseään laajimmaksi sitoutumattomaksi sähköisten kirjojen myyjäksi. Luulisi tämän kuitenkin sen verran velvoittavan, että sivut olisivat rakenteeltaan asianmukaiset. Sitähän ne eivät ole. Linkit ja valinnat ovat sumputettu keskelle näyttöä, vaikka tilaa olisi ympärillä. Kaupan hintoja pidetään myös keskimääräistä kalliimpana. Oma kokemukseni on toistaiseksi ollut aivan päinvastainen. BooksOnBoard ansaitsee paikkansa tässä luettelon jatkona, koska sen valikoima on keskimääräistä suurempi. Se tarjoaa myös laajan valikoiman äänikirjoja. Tämä on myös se kauppa, jonka kirjat on avattava ensin Adobe Digital Edition –ohjelman avulla ja luettava sen jälkeen Bluefire Readerilla. Toki se onnistuu vaikka iPadin omalla iBooks –ohjelmallakin, mutta se edellyttää ensin harmaalle alueelle siirtymistä. Adoben DRM –suojauksen saa poistettua kirjoista jo aiemmin mainitulla Calibre -ohjelma, johon on asennettavissa tuo tärkeä lisuke. Tällä hetkellä ei taida olla sellaista e-kirjan suojausta, jota ei saisi purettua. Mutta se on jo toinen juttu…

Fictionwise on hieman kummajainen tässä porukassa. Sen omistaa toisena esitelty Barnes & Noble. Tämä side ei tee siitä outolintua sähköisten kirjojen markkinoijien joukossa. Tuo kunniamerkki sikiää kolmestatoista eri formaatista. Liikkeen kaikki kirjat ovat nimittäin ladattavissa kaikilla näillä tiedostomuodoilla, joten ne ovat näin ollen myös luettavissa kaikilla laitteilla ja lukuohjelmilla. Tämän voisi määritellä jo loistavaksi palveluksi. Tuolle loistolle antaa lisätukea edulliset hinnat.

Myös Sony markkinoi sähköisiä kirjoja. Heidän kauppansa on saanut vertailuissa hyviä arvioita, mutta myynti on rajoitettu vain USA:n ja Kanadan markkinoille.

Googlen Ebooks –store avattiin noin vuosi sitten USA:ssa. Mukana tässä projektissa on kymmeniä kirjakauppoja. Sen valtava sisältömäärä on sekä maksullista, että ilmaista. Jälkimmäisiäkin pitäisi löytyä kolmisen miljoonaa, joten luettava ei taida loppua kesken ihan ensimmäisellä viikolla. Googlen tavoite on myymälä, joka sisältää viisitoista miljoonaa kirjaa. Google poikkeaa muista kaupoista siinä, että se ei vaadi välttämättä minkäänlaista lukuohjelmaa. Kirjat ovat avattavissa suoraan selaimella tai lukulaitteilla, joissa on internet–yhteys. Tarvittaessa ne ovat myös tallennettavissa Android ja iOS–pohjaisten laitteiden muistiin. Google käyttää pilvipalvelua, joka mahdollistaa myös synkronoinnin lukualustojen välillä. Niiden määrä on rajoitettu kahdeksaan. Kirjat ovat ladattavissa joko ePub tai PDF–formaattimuodoissa. Tällä hetkellä kauppaan pääsee kirjaostoksille vasta USA:ssa ja Kanadassa. Google kuitenkin lupaa, että laajennusta tuohon alueeseen on tulossa lähiaikoina. Google jakaa myös omaa PC:lle suunnattua ohjelmaa, joka tuntee nimen GooReader3.  Se mahdollistaa Googlen kirjojen lukemisen, niiden järjestelemisen ja tallentamisen. Myös iPadille on oma Google Books-ohjelma.

Samaa rajoitusta ei ole Googlen toisella kirjapalvelulla: Google Books. Näiden kahden ero on siinä, että tämä jälkimmäinen antaa mahdollisuuden hakea kirjoja ja aikakausilehtiä Googlen tietokannasta. Jos suojattava materiaali on tekijänoikeuden suojaama, niin siitä on nähtävissä vain tunnistetiedot ja muutama rivi. Mikäli tekijä on antanut luvan, niin teokseen on mahdollista tutustua perinpohjaisemminkin. Jos kirjan tekijänoikeus on vanhentunut, niin se on mahdollista tallentaa omalle koneelle PDF–muodossa. Vuosi sitten tietokantaan oli jo skannattu 12 miljoonaa kirjaa 480 kielellä. Mukana on myös kirjastoja. Kirjahaun yhteenveto kertoo myös sen mistä kaupasta kyseistä kirjaa on saatavissa.

Ebooks.com on kirjakauppa, joka jakaa App Storen kautta myös omaa lukuohjelmaansa. Vaikka sen valikoima ei ole kuin parisataatuhatta teosta, niin se yleensä pääsee keskimääräistä suurempana e-kirjojen myyjänä viiden listalle. Samaan kategoriaan kuuluu myös Diesel, jolla on oma vannoutunut käyttäjäkuntansa. Heillä on myös erittäin laaja ilmaisten kirjojen osasto. Se sisältää tällä hetkellä yli kaksi miljoonaa nidettä.

Odotan itse sitä päivää, kun kirjojen myyjät välittävät sähköiset kirjansa yhteisesti sovitussa formaatissa ja ilman tuota DRM-suojausta. Sen pääasiallinen funktio on kirjojen kopioimisen ja jakelun estäminen. Tuon ajatuksen yli on ajanut jo aikoja sitten netistä loudattavat ohjelmat, joilla nuo suojaukset voi purkaa. Tuota ideatilaa tukisi vielä se, että kaikista sähköisten kirjojen lukulaitteista pääsisi suoraan kirjakauppaan tekemään ostoksia niin, että teoksia ei tarvitsisi tallentaa ensin tietokoneelle ja synkata siitä lukuohjelmalle tai lähetellä niitä erilaisten pilvipalvelujen tai sähköpostin kautta. Tuo karsii lukijoita ja ohjaa heitä helpompien ratkaisujen pariin. Tämän toiveen täyttää toki jo moni lukulaite ja lukuohjelmakin, mutta ensimmäistä toivomusta vain hyvin harva.

http://www.ilovefreesoftware.com/26/featured/free-e-book-reader-apps-ipad.html

http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_stores

http://www.the-ebook-reader.com/ebooks.html

http://ebook-store-review.toptenreviews.com/

http://www.teleread.com/

http://www.ebookmagazine.co.uk/

http://www.ipadforums.net/

http://booksprung.com/

http://www.the-digital-reader.com/

 http://mypadmedia.com/index.html


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *