Kitaristeista


Olen aina halunnut oppia soittamaan sähkökitaraa, mutta onneksi vilkaisu nakkisormiini palauttaa minut maan pinnalle. Olen jättänyt tilaa niille, jotka sen homman osaavat. Ja näitähän löytyy. Jos kuusikymmenluvulla taitureita oli muutama, niin nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin tuo määrä on lisääntynyt moninkertaiseksi. Olen käynyt lävitse erilaisia ”The Best Guitarists”-listoja, joihin on pyritty valitsemaan ne parhaat. Hyllystäni löytyy myös kirja ”Guitar Gods”, joka esittelee lyhyesti näitä soittajia lähemmäs kaksisataa. Siitä huolimatta tuostakin valikoimasta puuttuu monta sielukasta virtuoosia. Tällaisten listojen tekeminen on vähän samaa, kun valitsisi muutaman maalauksen ja väittäisi niiden olevan lajissaan maailman parhaat. Se on ajatuksena jo täysin mahdoton ja typerä.

Kitaristi, jonka soitantaan taisin ihastua ensimmäisenä, oli Jimi Hendrix. Olin aivan ihmeissäni, kun katselin perheemme ensimmäisestä telkusta kuinka hän näppäili soittimensa kieliä hampaillaan ja soitti sitä selän takana. Vaikka Hendrixin kuolemasta on kulunut melkoisesti aikaa, niin hänen arvostuksensa ei ole vähentynyt. Puhumattakaan, että hän taisi olla ensimmäinen, joka hyödynsi vahvistinlaitteiden tarjoamaa äänimaailmaa aivan uudella tavalla. Ja mikäpä kuulostaa komeammalta kuin Dylanin kappale ”All Along the Watchtower” Jimin versiona. Siinä on sellaista elämänmakuista karuutta ja rehellisyyttä, jota ei voi kuin ihailla.

Cream oli yhtye, johon kuuluivat: Jack Bruce (laulu, bassokitara), Ginger Baker (rummut) ja Eric Clapton (kitara). Jälkimmäisen sooloura on jatkunut vahvana tähän päivään saakka. Olin muutama vuosi sitten Hartwal-areeenalla kuuntelemassa Erkin soitantaa. Ja hyvältähän se kuulosti. Samassa paikassa kävi myös viime vuonna The Shadows, jonka musiikki oli kova juttu siihen aikaan, kun kasvattelin pitkiä hiuksia ja yritin löytää Peace-merkille paikkaa maiharin rinnuksilta. Ja olihan se sitä edelleen. Bändin keulahahmo Hank Marvin on ollut monen aloittelevan kitaristin idoli ja varmaaan ihan syystä. Kaksi elämystä, joita on mukava muistella, kun makaan sairaalassa nuhjuisen sermin takana suu auki ja odotan pääsyä taivaalliselle harpunsoittotunnille. Ajatus kammottaa, mutta kai tuohon on jo syytä alistua. Luin Claptonista viikko sitten uutisen, jossa kerrottiin tämän kitarasankarin nähdyn pesevän julkisessa pesulassa pyykkiä. Jutun kylkiäisenä oli otettu salaa kuva, joka todisti tuon kummallisen tapahtuman olevan aivan totta. Eli kyseeessä on sittenkin ihan tavallinen ihminen, vaikka tilillä on katetta riittävästi vaikkapa kotiapulaisen palkkaamiseen. Uutinen tuokin.

Ericin lisäksi olen viime vuosina päässyt kuuntelemaan pariinkiin kertaan maineikasta blueskitaristia Johnny Winteriä, joka talutettiin vuosi sitten Finlandia-talon lavalle. Mies oli hauraan oloinen, mutta soitin pysyi tanakasti kädessä. Näin miehen edellisen kerran Puistobluesissa, jonka lavalla on tepastellut myös Carlos Santana. Onneksi oli silloinkin paikalla.

Onhan näitä kitaristeja. Ja mitä enemmän kehoni purnaa aamuisin vastaan, niin sitä paremmalta hyvä soitanta kuuluu korvissani, joiden värekarvat ovat ehtineet juuri ja juuri nousta pystyyn edellisen konsertin jäljiltä. Ne ovat varmaankin melko laakeana, kun käyn toukokuun alussa kuuntelemassa Hartwall-Areenalla maailman parasta kolmen hengen rock/proggis-ryhmää eli Rushia. Joten luvassa on komea ilta. Tällä hetkellä soittelen autossani Joe Satrianin kokoelmalevyä. Hän on eräs näistä tämän päivän kitarasankareista, jonka soitannassa on uskomatonta taituruutta ja samalla myös mukana sitä tärkeää tunnetta.

Sankarit menevät ja tulevat. Jotkut heistä ovat ehkä jopa hieman outoja, kuten loistava kitarankäsittelijä Buckethead, joka nimensä mukaisesti pitää esiintyessään päässään ämpäriä. Ozzy Osbourne olisi ottanut hänen bändiinsä, jos mies olisi vain suostunut soittamaan ilman outoa päähinettään. Paikka jäi saamatta, sillä Buckethead ei halunnut luopua siitä. Ja miksi olisikaan, sillä miehellä taitaa olla kysyntää muutenkin.

Ja mikä on mielestäni se paras kitarasoolo? Se löytyy Pinkfloydin levyltä The Wall, joka on progressiivisen rockin upeimpia saavutuksia. David Gilmourtin pitkä soolo päättää levyltä löytyvän hienon Comfortably Numb-kappaleen. Soolo on yksi rockhistorian arvostetuimmista ja Guitar Worldin äänestyksessä se on päässyt neljänneksi. Minun listallani se on ykkösenä – ainakin tällä hetkellä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *