Salaliittoteoriat


Salaliittoteorioihin ei yleensä törmää ruokakaupassa, eikä edes työpaikalla. Varmin paikka tutustua niihin on netti. Siitä on tullut kaiken maailman hörhöilyn kohtaamispaikka, jossa älyttöminkin ajatus tukee toista samanlaista. Faktat ammennetaan pienestä, omalla porukalla tiiviiksi tampatusta möykystä, joten lopputuotos ei voi kestää kovinkaan kummoista kriittistä käsittelyä.

Oma tutustumiseni salaliittojen ”kiehtovaan” maailmaan alkoi Marsista, tarkemmin sen pinnalla olevista kasvoista. Tuohon salaliittoon oli sotkeutunut Nasa, joka ei kertonut meille maaemon asukkaille, että meihin yritetään ottaa yhteyttä. Päinvastoin, Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) kuvasi alueen tarkasti ja lopputuloksena olikin vain luonnon muovaama kalliomuodostelma. Tämän Facerockin lisäksi Marsin pintaa täplittää muutama pyramidi, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle.  Google antaa ”Mars Face” –haulla lähemmäksi 100 000 osumaa, joten luultavasti tuollekin salaliittoteorialla löytyy edelleen vankkaa kannatusta.

Jätän tässä väliin murhat, onnettomuudet, historian vääristelyt, tornitalojen kaatumiset, julkkisten kuolemat (Elvistä ei ole vieläkään näkynyt) ja salatut keksinnöt. Salaliitto on kuulemma sekin, kun salaliittoteorioiden kannattajia leimataan hörhöiksi. Olen siis itsekin mukana muovaamassa Tellustamme epärehellisin keinoin. Mutta hyppään suoraan salaliittojen hurjimmalle alueelle: ”reptiliaaneihin”. He ovat liskomaisia avaruusolentoja, jotka pystyvät muuttamaan muotoaan. He ovat ottaneet hartioilleen ihmisen ilmiasun, jotta he onnistuisivat jymäyttämään meitä oikein kunnolla. Heidän päätarkoituksena on vallata kaikki valta pikku hiljaa omiin niljakkaisiin kouriinsa, joten he hoitavat luonnollisesti vastuullisia tehtäviä valtioiden johtoelimissä. Olen jopa nähnyt väitteen, että Alexander Stubb kuuluisi tähän ryhmään. Väite on hurja, mutta sopuisassa linjassa noiden kammottavien olentojen maailmanvalloituksen kanssa.

Salaliittoteoriat syntyvät jostain, joka on ajassamme. En usko, että niitä on viljelty samassa määrin esimerkiksi keskiajalla. Silloin kaikkeen löytyi selitys, kun muisti vain käydä silloin tällöin kuuntelemassa sananjulistajaa. Maailmankuva oli Raamatun mallinen. Sillä oli paksut kannet, joiden välissä oleva kuva ympäröivästä todellisuudesta ja sen lainalaisuuksista oli staattinen ja pysyi tukevasti paikallaan. Katolinen kirkko oli valtio valtiossa. Se tarjosi valmiiksi pureskellun maailmankatsomuksen, jonka suurin osa alamaisista otti vastaan ilman mutinoita. Tavallisen tallaajan maailma oli pieni ja elämä oli lähinnä selviytymistä päivästä toiseen. Siinä ei tainnut jäädä aikaa rakennella salaliittoteorioita. Ja tuohon puuhailuun olisi tarvittu muutakin, kuin tietoa oman kylän ja lähialueiden asioista.

Tämä aika sisältää sirpaletietoa valtavasti. Jos vastaanottajalla ei ole selkeää maailmankuvaa, johon sitä sopeuttaa, niin tuosta tietotulvasta on helppo koota vaikka minkälaisia käsityksiä asioiden tilasta. Lisäksi maailma kulkee suhteellisen ennustettavasti eteenpäin. Uutiset toistavat itseään ja arki on lähes samanlaista vuodesta toiseen. Ja sitten kun tapahtuu jotain poikkeavaa, niin kaiken takana täytyy olla jonkin ryhmän ylläpitämä salaliitto.

Tylsyyttä on helppo värittää, kun mielikuvitus ja yksittäiset ilmiöt ovat ainoa väline, jolla rakentaa mallia todellisuudesta. Erilaisen kirjallisuuden lukeminen tai yleensäkin asioiden tonkiminen syvemmältä, on turhan kivuliasta ja ennen kaikkea se taitaa olla näille outouksien rakastajille jopa vastenmielisen tylsää. Ja pahinta lienee varmuus, joka ruokkii itse itseään. Ja kun netti mahdollistaa omien ajatuskuvioiden vahvistamisen (myös typeryyden), niin tuo yhteisesti hellitty käsitys näyttää melko pian ainoalta varmalta selitykseltä. Ei siis liene ihme, että nämä salaliittoteoriat jatkavat kasvuaan ja tulevat sisältämään tulevaisuudessa yhä oudoimpia tarinoita.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *