My name is Randi – James Randi


Randi ei aloittanut esiintymistään näin bondmaisesti, miten tämän arikkelin otsikoin. Syytä olisi jopa ollut, sillä tuosta luennosta ja itse esiintyjästä jäi mielen pohjalle miellyttävä kuva. Randi kävi viimeksi täällä seitsemän vuotta sitten, joten olikin jo aika taas kerran lentää pohjoisen suuntaan. Ilmeisesti maailman tunnetuimman skeptikon karisma on tallella, sillä Porthanian sali oli viimeistä penkkiriviä myöten täynnä, kun tämä ikoni asteli yleisön eteen. Nähdessäni hänet mieleeni tuli ensimmäiseksi Charles Darwin, sillä molempien pitkässä ja vaaleassa leukaparrassa on sama väri ja ryhti. Erojakin löytyy: evoluutioteorian isä kuoli 73-vuotiaana ja Randi täyttää tämän vuoden elokuussa 82-vuotta. Sitä en tiedä miten Darwin esitti sanottavansa partansa yli, mutta Randi teki sen kuin ainakin nuori luennoitsija, joka on edelleen innostunut aiheestaan. Häntä tuntui myös ihmetyttävän, että menee hän minne tahansa, niin joka paikassa harjoitetaan samoja temppuja ja kusetuksia kuin muuallakin. Joten oli odotettavissa, että homeopatia ja erilaiset henkiparantajat saisivat kriittisen käsittelytavan lähes kahden tunnin esityksessä, niin kuin moni muukin huuhaan osa-alue.

Esityksessä oli mukana myös sopivasti huumoria, sillä onhan se mainio keino paketoida sanomansa kuuntelijaystävällisempään muotoon. Uskottavuutta ei vitseillä ja sanaleikeillä pönkitetä, mutta Randin jakamassa esityksessä tälle ei ollut edes tarvetta. Skeptismi on terveen järjen käyttöä ja siihen on aika vähän lisättävää. Outoihin ilmiöihin ja teeseihin suhtautuminen epäilevästi ei ole muuta kuin sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Mitä oudoimpien väittämien omaksuminen ilman kriittistä ajattelua on typeryyttä tai ainakin hyvin lähellä sitä. Voimme vaatia todisteita, jotka tukevat esitettyjä teorioita, ideoita ja väitteitä. Kertomukset eivät yleensä siihen riitä. Tosin skeptisyyttäkin ja sen asennetta voidaan jakaa hurmahenkisesti ja syyllistyä samalla ehdottomaan ”minun maailmankuvani on oikea” -ajatteluun. Randi ei näin tee. Mies joka kulkee miljoonan taalan shekki taskussaan ja on valmis antamaan sen sille, joka pystyy esittäämään paranormaalion ilmiön, on varmaankin liikkeellä avoimin silmin. Asia mistä Randia on moitittu, on hänen haluttomuutensa ottaa testatakseen henkilöitä, jotka väittävät olleensa syömättä vuosien ajan. Uskoisin, että taustalla on lähinnä vastuukysymykset esim. mahdollisen kuoleman tai vakavan sairastumisen sattuessa.

Randi on taikuri ja hyvä sellainen. Randi painottaa mielellään, että temput perustuvat kahteen osa-alueeseen: meitä huijataan ja me huijaamme itse itseämme. Hän pitää tuota jälkimmäistä kohtaa tärkeämpänä esityksen onnistumisen kannalta. Ja jatkaa, että emme voisi elää edes ilman tuota asennetta arjen keskellä. Kuinkahan moni meistä tarkistaa esim. tuolin kestävyyden, ennen istumista sille. Tämähän vain kertoo sen, että luotamme asioihin, joihin olemme jo aiemmin luottaneet. Näinhän ei pitäisi tietenkään olla. Tuolihan voi olla liitoksistaan irti ja rysähdämme saman tien kovalle lattialle, kun asetamme pakarat sen painoksi. Voimme jopa lyödä nuppimme niin pahasti, että kuolemme pään sisäiseen verenvuotoon tai saamme riesaksemme epileptiset kohtaukset. Voimmeko sanoa itseämme siis viisaaksi, jos emme huomioi näitä mahdollisuuksia. Typeryys näyttää kulkevan aina mukanamme, vaikka jollain osa-alueilla vaikutamme älykkäiltä ja haluamme, että myös muut sen huomaavat. Viisaus on silloin kuin housut, joista puuttuu toinen lahje

Randi tutustui ensimmäisen kerran taikuuteen kirjallisuuden välityksellä, kun hän lapsena sairasteli vuoteensa pohjalla polkupyöräonnettomuudessa saamiaan vammoja. Lääkärit epäilivät, että poika ei enää koskaan kävele, mutta nuori Randi oli tiukasti eri mieltä. Ja hän olikin oikeassa, vaikka sängystä kapuaminen koulutielle veikin yli vuoden ajan. Koulu ei tainnut kuitenkaan innostaa, sillä hän lopetti sen kesken 17-vuotiaana ja alkoi elättämään itseänsä taikurina. Ura vei myös Philippiineille, jossa temppujen esittäminen jatkui yökerhoissa. Täällä Randi tutustui ensimmäisen kerran trikkeihin, joita esitettiin yliluonnollisena tapahtumina.

Sotavuosien jälkeen Randi vaihtoi taiteilijanimekseen The Amazing Randi (Hämmästyttävä Randi). Samalla esitysten kirjo laajeni uusille alueille. Niihin tuli mukaan myös kahlekuningas-temppuja, jotka taisivat olla siihen aikaan hyvinkin suosittuja Houdinin ansiosta. Kuuluisuuden hartiahuivi alkoi jo pikku hiljaa löytää oikean paikkansa taikurimme olkapäiltä. Lisää tietoa tästä velhosta jakoi kuuntelevalle yleisölle New Yorkissa edelleen toimiva radioasema WOR, joka alkoi lähettää The Amazing Randi-showta vuonna 1965. Radiosta olikin jo lyhyt matka televisioon, jossa Randi on vieraillut omissa ja muiden ohjelmissa melko tiuhaan tahtiin. Hän on myös haastanut näissä lähetyksissä henkilöitä, jotka ovat väittäneet omaavansa parapsyykkisiä taipumuksia. He ovat jääneet kiinni joko huijaamisesta tai ovat perääntyneet viime hetkellä. Eräs näistä ”housut jalassa kiinni jääneistä” on henkiparantaja Peter Popoff, joka on kerännyt miljoonaomaisuuden siitä huolimatta, että hänen tiedetään olevan tietoinen huijari

Kuriositeettinä mainittakoon, että Randi on tehnyt yhteistyötä myös popikoni Alice Cooperin kanssa tämän kiertueella 70-luvulla. Randi esitti noissa spektaakkeleissa sadistista hammaslääkäriä ja pyöveliä. Hän oli myös suunnitellut ja rakentanut osan show’n lavasteista, muun muassa giljotiinin. Taikurimme hoiti varmaankin mallikkaasti pyövelin osansa noissa esityksissä, joista Alice Cooper oli kuuluisa.

Niagaran putoukset ovat olleet monen tempun näyttämönä. Jätettyään rocklavat Randi suoritti oman esityksensä tuon turistirysän päällä. Hänet puettiin pakkopaitaan ja lykättiin roikkumaan pää alaspäin kohtaan, josta vesimassa alkaa kymmenien metrien pituisen syöksynsä kohtisuoraan alaspäin. Tapahtumasta kuvattu video löytyy netistä googlaamalla ”Randi and Niagara Falls”. Tempun taltioi Canadan TV ja Randi oli taas hieman kuuluisampi.

Martin Luther King piti kuuluisan puheensa 1960-luvun alussa mustien kansalaisoikeuksien puolesta. Randikin joutui ottamaan kantaa tuohon epäkohtaan. Hän teki vuonna 1961 kiertuesopimuksen, joka sisälsi esiintymisiä Floridassa. Siihen sisältyi ehto, että myös mustilla oli oikeus tulla katsomaan hänen esitystään ilman, että yleisön istumapaikat jaettaisiin katsomossa ihon värin mukaan. Randi esitys jäi lyhyeen, kun hän hän huomasi, että värillisille oli vain varattu parvekepaikat. Tämä esimerkkinä, että tällä maailmaa kiertävällä taikurilla on myös vahva oikeudentaju.

Uri Gelleri aloitti julkisen lusikantaivuttelunsa 70-luvun alussa ja kävi Suomessakin esiintymässä suorassa TV-lähetyksessä samalla vuosikymmenellä. Tapahtumaa oli selostamassa tiedetoimittaja Pertti Jotuni, joka huokasi jossain vaiheessa lähetystä: ”Maailmassa on paljon asioita, joita tiede ei pysty selittämään”. Tällä heppoisella ja hieman ajattelemattomalla kommentilla, hän pääsi jopa Kari Suomalaisen pilapiirrokseen. Jos Pertti olikin jymäytettävissä, niin Randi ei. Hänen mielestään Gelleri oli vain puoskari ja huijari. Tämän hän perusteli 1982 ilmestyneessä kirjassaan ”Totuus Uri Gelleristä” (The Thruth About Uri Geller). Geller haastoi kymmenisen vuotta myöhemmin Randin oikeuteen kirjan väitteiden pohjalta, mutta Urin rahalliset vaateet eivät menneet lävitse oikeussalissa. Hän hävisi jutun ja joutui maksamaan myös mukavan summan oikeudenkäyntikuluja. Randi ei tästä episodista hätkähtänyt, sillä hän on kirjoittanut viimeisten vuosikymmenien aikana useita kirjoja, jotka ovat käsitelleet silmänkääntötemppujen historiaa, paranormaaleja ilmiöitä ja muita uskomuksia.

Randi lopetti taikuuden esittämisen lavoilla täytettyään kuusikymmentä vuotta. Ainakin viimeiset kaksikymmentä vuotta hän on tehnyt luentomatkoja mantereelta toiselle ja tehnyt uupumatta työtä paljastaessaan huijareita, joiden motiivi on ollut usein vain kerätä hölmöiltä rahat pois. Ilmiö ei ole harmiton, sillä osa vaihtoehtohoitajista uskovat kykyihinsä niin vahvasti, että ohjeistavat potilaita luopumaan kokonaan muista hoitomenetelmistä. Randi on huolissaan tästä ilmiöstä ja syytä onkin. Tätä artikkelia naputellessani luin netistä uutisen, jossa australialainen homeopaatti oli ehdottanut asiakkaalleen, että tämä jättäisi kokonaan lääketieteellisen hoidon. Potilas oli kuollut melko pian suolistosyöpään tämän seurauksena. Sitä en voi tietää, että olisiko hän menehtynyt siihen kirurgisista toimenpiteistä huolimatta, mutta siitä olen melko varma, että hän olisi elänyt näin pidempään kuin juomalla laimennettua vettä. Jossain tapauksissa silläkin on merkitystä.

Syövän nujertaminen vaihtoehtohoitojen avulla tuntuu olevan jonkinlainen kisällimerkin paikka, sillä onhan se lääketieteellisestikin melko vaikea sairaus hoitaa. Noin vuosi sitten itseäni ihmetytti uutinen, jossa kerrottiin, että kuuluisa syöpähoitoja antanut ”poppanainen” oli menehtynyt itse syöpään. Hän oli myynyt hyvällä voitolla viimeiset vuosikymmenet suunnittelemaansa sähköistä Zapper- laitetta, jonka säteilyn piti nujertaa nuo sitkeät syöpäsolut viimeistä tuholaista myöten. Meitä huijattavia tuntuu löytyvän aina sen verran, että se takaa jollekin hyvät tulot. Kyseinen laite on edelleen kaupan vaihtoehtohoitovälineitä myyvissä liikkeissä, jopa kotoisessa Suomessakin. Ja kun vilkaisee keskustelupalstoja, niin apuakin siitä on ollut monelle:-). Ihmisen mieli on kummallinen, sillä se näyttää taipuvan monen uskomuksen tueksi. Tämä siitäkin huolimatta, että tuo vekotin on purettu skeptikkojen toimesta osiin ja se ei sisällä mitään muuta kuin yksinkertaisia sähköisiä komponentteja. Minusta tuollaisen myyminen on silkkaa huijausta, oli sen takana kuinka persoonallinen ja ihastuttava maailmankuva tahansa.

Randi on myös aktiivisesti mukana vuonna 1996 perustetussa järjestössä: The James Randi Educational Foundation. Yhdistyksen tehtävänä on jakaa hieman kriittisempää tietoa huuhaan ihmeellisestä maailmasta medialle sekä yleisölle ja tutkia samalla tieteen käyttämin menetelmin pseudotieteellisiä väittämiä. Organisaation lupaama miljoona taalaa valvotussa olosuhteissa tehdystä paranormaalista ilmiöstä, on edelleen myös ojentamatta. Tämä on outoa, kun maailma tuntuu olevan täynnä mitä oudoimpia ja selittämättömämpiä ihmeitä ja niiden tekijöitä. Jostain syystä ne eivät vain tartu tähän verkkoon, joka takaisi ihan mukavat tulot loppuelämäksi.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *