Sähköauto – toimintamatka?


Jokainen, joka on vaihtamassa perinteisen kulkuneuvonsa sähköautoon, miettii melko varmasti ostovaiheessa paljonko sillä täydellä akulla pääsee. Epäilen, että harvempi arvioi tulevia ajoja sähköautolla siltä pohjalta, että mikä on keskimääräinen arjessa liikuttu matka. Ajatukset valtaa lähinnä huoli, että miten nuo kesälomareissut mahtavat onnistua. Kun lueskelen keskustelupalstoja, niin niissä näyttää tuo arjen normimatka olevan Helsingistä Ouluun ja tietenkin pysähtymättä;). Traficomin tilaston mukaan meillä Suomessa ajetaan keskimäärin 16 800 kilometriä vuodessa. Se tekee päivää kohden noin 46 km. Itse en ymmärrä, miksi pidemmät taipaleet voivat edes olla ongelma. Tapanani on pitää muutaman sadan kilometrin jälkeen vähintään kahvipaussi. Siinä pullaa mutustellessa voi samalla ladata auton akun.  Ajaminen sähköllä on niin halpaa, että kahvikupilliselle ja pullalle ei taida tulla paljon hintaa, vaikka noita taukoja pitäisi useitakin matkan varrella.

Itselläni on hybridi, jolla pääsee kesällä noin 60 km, talvella akun varassa pystyn ajamaan ehkä noin 35 kilometriä. Eli pudotusta tulee reippaasti, mutta noillakin kilometrimäärillä pystyn hoitamaan yli puolet arjen ajoista. Bensan keskikulutus on ollut tässä vajaa vuoden aikana vähän yli kolme litraa sadalla kilometrillä. Kesäkuussa näytti 1,1 litraa. Ja tuo hybridin akun lataaminen kotona käy todella vaivattomasti.

Todelliset erot WLTP-lukemaan eri vuodenaikoina.

Mutta tämän blogin aiheena on ne todelliset toimintamatkat, joten siirrytään niiden pariin. Autojen esitteissä ja mainoksissa puhutaan WLTP-testistä, jossa ajetaan 23 asteen lämpötilassa 23 kilometrin testilenkki ilmastointi yms. sähkölaitteet pois päältä kytkettynä. Matka suoritetaan toki vaihtelevilla nopeuksilla. Tuo ei vaadi paljon pähkäilyä, kun oivaltaa, että noista lukemista puuttuu tärkein eli realismi. Meillä ei ole noita olosuhteita kuin kesällä. Kevät ja syksy tuo jo osaltaan haasteita, puhumattakaan talvesta.

Jaakko Leppo ja sähköautotubettaja Harri Salo kehittivät viime vuonna Suomen olosuhteisiin FLTP testiajon, jossa selvitettiin miten eri sähköautomalleilla selviää Suomen vaihtelevissa olosuhteissa. Testissä on 3 erillistä etappia; n. 50 km moottoritietä, n. 50 km maantietä ja n. 30 km kaupunkiajoa. Ne ajetaan kolmesti vuodessa; keväällä, kesällä ja talvella, jotta saadaan erilaisten kelien kulutustiedot. Jokaiseen testin toteuttamiseen osallistuu 150–200 ihmistä ja 60–100 sähköautoa. Autoilla ajetaan testejä yli 10 000 kilometriä jokaisen testipäivän aikana. Testit osoittavat, että keskimäärin sähköauton toimintasäde Suomessa kesällä on aika tarkkaan valmistajan ilmoittaman WLTP:n mukainen. Talvella lukema on jo ihan toisenlainen, silloin tulee miinusta 30 %. Keväällä ja syksyllä hävikkiä ajomatkassa on noin 15 prosenttia.

FLTP.fi


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *